Előadásom az orangutánok között

Írta: juhász Lilla

“Tehát én, mint laikus, tartsak meg egy előadást az állatkertben, a főemlősházban, a főemlősök napján a látogatóknak, és még mikrofon is lesz…”


Akkor már egy éve nem ettem pálmaolajas készítményeket amikor a Mondj nemet a pálmaolajra csoportban egy kommentben valaki feltett egy mogyorókrémet. Erre én privátban rákérdeztem, hogy mit tartalmaz, mert sajnos nem látszik az összetevők listája. Nos, a képet azóta se küldte el, de megírta, hogy ő a Jane Goodall Intézet (JGI) társelnöke, és megkérdezte, hogy lenne-e kedvem előadást tartani a pálmaolajról. Én meg igent mondtam.

A történethez az is hozzátartozik, hogy voltam egy Jane Goodall által tartott előadáson, ahol aláírattam a Ligetvédős kitűzőmet a primaotógus hölggyel, aki azóta is a példaképem, és ezt a kommentelő látta. Tehát én, mint laikus, tartsak meg egy előadást az állatkertben, a főemlősházban, a főemlősök napján a látogatóknak, és még mikrofon is lesz… 😀. Húsz napom volt rá, így mindennek utána tudtam járni, és kaptam néhány kisfilmet is, hogy még interaktívabbá váljon az előadás. Mivel max 5perc, és inkább gyerekek lesznek, próbáltam erre fókuszálni. A JGI-től megkaptam pár önkéntes elérhetőségét is, akik segítettek benne, hogy mire kell figyeljek, hogyan közelítsem meg a dolgokat, és hogy ne aggódjak, nincs miért. 🙂 Az előadás napján nem volt valami fényes idő, de sokan voltak kíváncsiak a halloween tököt rágcsáló majmokra, így tele volt az emlősház. A nap elején beültem az önkéntesekkel különféle kreatív játékokat játszani a látogatókkal, majd eljött az előadás pillanata. Elég lámpalázas alkat vagyok, de valahogy elmúlt. Megszólítottam a közönséget és figyeltek rám. 🙂 Majd elkezdtem elmondani, hogy tulajdonképpen miért is vannak itt az orangutánok, és mi miért vagyunk itt. Ezután jött az esőerdő irtásos rész, a pálmaolaj felhasználása, és közben néztem, hogy vajon kit érint meg a téma. Emlékszem, volt egy férfi aki nagyon figyelt. Ez jó, mert akkor onnantól akár neki is beszélhetek. A sok rossz dolgot enyhítően azért a végére elmondtam, hogy az otthoni sütésnél nincs jobb, és az egészséges életmóddal remekül összeillenek azok a fogyasztási szokások, amelyekkel sokat tehetünk ezeknek az állatoknak – és úgy mindenestül az esőerdőknek –  a megőrzéséért.

Visszagondolva nagyon jó élmény volt, olyannyira, hogy azóta a JGI önkéntese is vagyok, részt vettem a következő Jane Goodall látogatáson, megvalósítottunk egy saját projektet: a Pálmaolajmentes bevásárlást, és az egyik vezetője lettem a Mondj nemet a pálmaolajra csoportnak. 🙂

Ha az ember rákap az önkéntesség ízére, nehéz leragadni egy szervezetnél. De miért is kellene, hiszen a dolgok összefüggenek, és másokat is be lehet hívni egyik csoportból a másikba.

 

Advertisements

One thought on “Előadásom az orangutánok között

  1. I have noticed you don’t monetize your website, don’t
    waste your traffic, you can earn additional cash every month.
    If you want to read about this method, simply search in gooogle:
    dracko’s tricks

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s